Natrah Fantasia


Alhamdulillah, akhirnya novel ke empat saya kini berada di pasaran. Novel ini merupakan genre awal remaja yang baru saya terokai. Sesuatu yang baharu adalah mengujakan.

Pertama kali mengenali Natrah melalui novel sulung saya ‘Terima Kasih Adik-adikku!’ adalah pengalaman manis. Pada ketika itu, Natrah masih di tabika. Watak Natrah dikembangkan dan lalu terhasillah karya ini.

Natrah kini sudah berada di tahun satu. Dia dikasihi dan disayangi seluruh ahli keluarganya. Sifat manjanya kadang-kadang membuat ibu, ayah, Nurul (Nuyun), Nabil (Anchik) dan Nubhan (Along) tidak sampai hati untuk memarahinya. Di sebalik sifat itu, Natrah agak degil juga orangnya. Namun, saya sematkan begitu banyak kecintaan dalam dirinya. Begitu juga, dengan tahap keberanian dan kesungguhan yang saya selitkan dalam tubuh kecilnya itu.


Kisah ini sedikit sebanyak mengingatkan saya kepada seseorang. Ia membawa saya melalui terowong zaman kanak-kanak saya sendiri. Sedang mata saya menjauh, senyuman meleret manis. Ada bayangan yang mencuri perhatian. Ya, waktu itu, di sekolah rendah … saya pernah digelar rongak!

Ia memberi kesan yang mendalam kepada saya. Mungkin, inilah salah satu sebabnya, saya menghasilkan karya ini. Dengan gabungan ilham imaginasi, maka terciptalah pengembaraan yang penuh dengan kejutan ini.

Harapan saya, semoga ia memberi manfaat, membawa pesanan dan menjadi peringatan buat pembaca cilik saya!

No comments:

Post a Comment